Es mostren els missatges amb l'etiqueta de comentaris mates. Mostrar tots els missatges
Es mostren els missatges amb l'etiqueta de comentaris mates. Mostrar tots els missatges

dimecres, 23 de gener del 2013

De temperatura i termòmetres



A la nostra ciutat fa un fred ... i un vent ....Quines ganes tinc que passin aquests dies , que no podem ni sortir de casa , brrrr...

Però no deixem de descobrir coses noves i interessants. Fa uns dies li va tocar al termòmetre!.
En vam comprar un parell ja que ens va semblar interessant poder experimentar amb ells, amb molt de compte això sí.

El primer dia vam veure com aquest " aparell" té a dins un " líquid" que puja i baixa per un tub molt estret en funció de si l'atansem a la calor, al fred, si el toquem, si no ....





Si l'atansem a una font de calor, com l'aigua que tenim al foc, o bé a la vitro, el líquid arriba fins a dalt del tubet !!!
Si toquem el tubet amb les mans el líquid també es mou pel tubet.






Si posem el termòmetre uns minuts  al congelador el líquid baixa moltíssim !!






















Avui hem fet un pas més tot fixant-nos en els nombres : què és el que marquen ? doncs marquen quelcom que es diu temperatura, ens diu com està de calent, de fred...

He fet uns termòmetres amb l'ordinador i els he imprès en un foli amb temperatures entre el -20 i el 50. N'he fet 3.
Després, i aprofitant que estava fent brou, he preparat 3 gots petits on he posat en un el brou molt calent, en un altre llet de la nevera i en el tercer aigua de l'aixeta.Hem tocat els tres i hem sentit les diferents temperatures ( calent /fred/ normal) .  He agafat un termòmetre de líquids, que fa anys que el tenim i no havíem fet anar mai. Què descobrirem ?


Primer de tot : cal observar. Comencem pel brou calent: uf !!!! el líquid puja molt amunt pel tubet de vidre !! A quin nombre arriba? al 50 ! Doncs tot seguit ho marquem en el nostre particular termòmetre i pintem el líquid de color vermell ( aquesta part l'hem fet entre els dos, que el David estava massa emocionat amb l'experiment com per concentrar-se a pintar).



 Després anem mirant què és el que passa amb el termòmetre depenent del si el posem en un got o un altre.
Cal observar i també esperar.







Ha anat passant el termòmetre d'un got a l'altre observant, dient, mira com puja, o com baixa! Ha costat una mica més veure els nombres que marcava, ja que costa una mica trobar el " truqui". Tot i ser de vidre, igual que els gots, només ens ha calgut explicar abans que és molt fràgil, que es pot trencar fàcilment i que no volem que s'escapi el líquid vermell. Ha estat molt curós i no ha calgut tornar a explicar-ho.





Això sí, no ha pogut resistir la temptació. Quan ja no ha volgut continuar, m'ha mirat amb expressió de "pillo" total i en un plis plas s'ha begut el got de llet!! Què tindrà la llet ? mira que a mi no m'agrada gens i molt menys blanca, així a " palo seco".



 Hem comparat els termòmetres de cada líquid , tot posant al costat els seus gots respectius ( evidentment el de la llet l'he hagut de tornar a omplir, i quan he acabat de fer la foto, ja tornava a estar buit!!quina gràcia m'ha fet !).




Hem acabat el nostre petit experiment d'observació comparant els dos termòmetres " ambientals". Un l'havíem posat al balcó i l'altre al menjador. Què descobrim ? el líquid arriba a nombres diferents, el que estava a fora més baix ...

Conclusions ?

1ª Hi ha un " aparell" que mesura la temperatura !! per tant aquesta és mesurable : nombres, matemàtiques, quantitat , sensacions, vida pràctica  ...



2ona: Que bé s'està dins de casa !!!!

Novament el dia a dia ens convida a aprendre, a descobrir , a investigar, a donar un pas més, poquet a poquet, gaudint del propi procés i de la descoberta del que ens envolta , amb senzillesa , de manera natural, sense forçar res, sense marcar-nos objectius ni fites, simplement gaudint del camí ... 



Una abraçada !!






divendres, 10 d’agost del 2012

Vida pràctica: arrebossem peix


Un dels pilars fonamentals de la metodologia montessori és el de la vida pràctica , us deixo unes petites ressenyes que he trobat aquí


QUE SON LOS EJERCICIOS DE VIDA PRACTICA?

Los ejercicios de Vida Practica son aquellos que ayudan al nino a ser mas independiente, y tienen que ver con el cuidado de su persona, de su entorno, modales y buenas costumbres, y reglas sociales. El proposito es que el nino adquiera auto-estima, y sea un miembro util del grupo en el que vive y de su sociedad.




Cada una de las actividades de la Vida Practica tiene un doble proposito, pues mietras se le ensenan al nino actividades de la vida diara, a la vez tambien se desarrollan otras funciones como la coordinacion viso-motora, aumentar la concentracion, y trabajar ordenadamente siguiendo paso a paso una secuencia.



Los ejercicios de vida practica son actividades que el niño ve que los adultos realizan en su casa y por esta razón está familiarizado con ellos. Se ha dividido en 2 grupos: Cuidado del  medio ambiente y cuidado de si mismo. Las edades comprendidas entre los 2 y 4 años y medio son las adecuadas para estas actividades ya que es la edad en la cual  se manifiesta la necesidad de imitación de los adultos.
-Cuidado del ambienteaquí les podemos proporcionar actividades como mover una silla, una mesa; colgar prendas de vestir en un perchero; abrir y cerrar puertas y ventanas, cajones, candados; doblar servilletas en triangulos, cuadrados, rectangulos; verter agua, arroz, lentejas; lavar y secar una mesa, silla; lavar los utensilios de la cocina como ollas, platos, vasos, tazas, cucharas;  sacudir el polvo con un paño o plumero; barrer con escoba; brillar objetos de metal;  poner la mesa y ayudar en la cocina moliendo el café; trabajar en el jardín recogiendo frutas y verduras, arrancando malas hierbas, recogiendo hojas secas; dar de comer a los animales gallinas, peces. Para facilitar la ejecución de estos ejercicios se recomienda tener escoba y la pala a la medida del niño, una jarrita, un cubo pequeño, un sitio para lavar, un bol pequeño, una pequeña regadera, delantal de goma, un cestito, bandeja., recordemos que nosostros NO enseñamos, el niño APRENDE. Lo que si hacemos es proporcionarles materiales, espacios y experiencias positivas para que ellos puedan desarrollar al máximo su potencial.


És a dir, que aquelles propostes que els hi puguem fer als peques de caire " cassolà" van molt més enllà que el simple aprenentatge de "com " es fan , per esdevenir tota una experiència de paciència, observació, concentració, aplicació d'altres àrees  montessorianes com les matemàtiques, la lectoescriptura, la sensorial.....  a banda, tal i com diu l' anterior ressenya, i que jo trobo fonamental, de ser una base per a la seva independència, autoestima, augmentant la seguretat en ell mateix, descobrint les pròpies capacitats i també les limitacions ....

Nosaltres intentem, ja des de fa temps que el David sigui un més en les tasques més " cassolanes " : cuinar, netejar, etc. A vegades són propostes amb èxit, a vegades no tant ... Gràcies a lo poc que sabem sobre aquesta  metodologia , procurem donar un matís "montessorià" a les propostes que li fem. Trobo que cada vegada ens surt de manera més fluida i natural i això m'agrada ...

Us posem un exemple del que fem ?  l'altre dia vam fer peix arrebossat per sopar .

Primer de tot el vam anar a comprar, no ens vam endur la càmara per fer fotos, llàstima perquè la peixatera era la mar de maca . Cada vegada que anem al " super" és visita obligada el anar a veure els " peixets " i mirar si hi ha pop, gambes , peixos grans , petits ... al David li encanta fer-ho. ( Això sí, després hem d'anar a la secció " pilotes " !). 

Comencem ?

He tallat els filets del peix a trossos més petits ( avui toca panga ).

Els hi posem sal (  la quantitat de sal és una de les coses que hem d'anar treballant amb el David, els hi posa muntanyes de sal a les coses !!! Primer vaig pensar en donar-li un saler per a evitar-ho ... però crec que és millor tenir paciència i anar controlant fins que ho faci bé per ell mateix ... al cap i a la fi, podem espolsar el que ens sobri ...) Poquet a poquet doncs.

En una safata hem abocat pa ratllat i passem els trossos del peix salat per ell. Arrebossem bé els trossos per totes bandes. 




Batem els ous. Aquesta és una de els coses que més li agraden al David, de fet és una de les primeres que va aprendre a fer, abans de fer 2 anys. Li encanta. Em va demanar ajuda al final, per això queda tant homogeni. 





















Posem el peix passat pel pa ratllat a l'ou. Intentem donar-li la volta amb les pinces, amb la ma no, perquè amb l'ou cru millor no ens arrisquem, a banda que ens pringuem molt i això al David no li agrada gens. Li ha costat , això de les pinces grans no va massa bé ...
















La part que em toca mi ja està fent-se : coure el peix amb una mica d'oli. Mentre es al foc fem el complement: albergínia escalivada amb una mica d'oli i sal: mmmmm. Es curiós. L'albergínia tal qual no se la vol menjar de cap manera , diu que no li agrada. Ara, només que la passem per la batedora ( lo mateix mateix) se la menja a cullerades i sempre en demana més !!!

Posem oli d'oliva verge , l'albergínia i una mica de sal en el got de la batedora . Ho triturem
El David ho vol fer tot sol. Val a dir que quan agafa aquest estri jo no em separo un milimetre d'ell, ja que la temptació de tocar-lo en funcionament és molt gran.










Posem una cullerada del " paté " en cada plat, mama , papa i David. Els comptem. Distribuim quantitats, pel pap
a gran : posem 5 cullerades, la mama mitjà  : posem 4, el David petit : 3  ( però com que li agrada tant n'ha posat més, jejej). He abocat la pasta en un plat per a que ho pugui fer ell, del got de la batedora és molt més difícil.









Posem un tros de peix a sobre de cada cullerada de pasta. Hem agafat les pinces grans ( les petites no les hem trobat ) i li costava molt agafar-los, m'ha demanat ajuda. Després he pensat que se li hagués ofert una forquilla normal i corrent potser ho hauria pogut fer tot sol,  ja provarem un altre dia ...



Ho adormen una mica ? Aquesta part l'he fet jo, que ell ja s'havia cansat . Crec que tampoc li hagués agradat massa, ja que era una mica més difícil.




Ja tenim el nostre sopar!!

I la nostra petita experiència de vida pràctica on a banda d'aprendre a arrebossar peix experimentem una mica de química al veure el procés de coure els aliments, tot comparant textura, olor, gust quan està cru de quan està cuit, una mica de lectoescriptura; repassem noms , de matemàtiques; comptem quants trossos posem, relacionem tamanys i quantitats .... i sobretot, crec jo, fem un pas més en la seva independència i seguretat en ell mateix, tot tenint prudència però confiant en allò que pot fer i en com ho pot fer ...

Poquet a poquet .... i a sopaaaaaaaaaaaaaaaaaar !!!!

Bon profit !!   




dimarts, 5 de juny del 2012

Fruita i matemàtiques

Ahir vam comprar una mica de fruita que vam posar tota en un mateix cistell .

Després de fer l'oli d'espígol i sabó, la nostra primera activitat de la tarda,  el David ha agafat els plàtans per separar-los un a un ...

Llavors,  li he proposat de posar totes les fruites per separat mentre jo netejava i s'ha posat mans a l'obra. Un exercici de vida pràctica montessoriana, jeje. Un cop ho ha fet, li he preguntat si les volia comptar i m'ha dit que sí.




He anat a buscar els nums plastificats que tenim . Els hi he donat, un cop havia comptat el nombre de fruites , buscava el num ( símbol) i el posava al costat, després ha posat totes les fruites dins de cada cistell, li he proposat de posar el num- símbol a dins i m'ha dit que sí.


 Li he ofert els taps per si volia continuar, però després de fer el num 3 , han començat a volar taps amunt i avall de la cuina.... David, vols anar a fer un banyet ? Síiiiiiiiiiiiii


Per cert ... al cap  d'un parell d'hores els taps encara estaven per recollir de terra... aiiiiiiiiiii, paciència ! però això sí... les fruites estaven comptades i recomptades , jejej

dissabte, 26 de maig del 2012

Pa ratllat: matemàtiques i més...

Avui hem fet una activitat que feia molt que no feiem !!

Hem dibuixat nombres en una safata de pa ratllat.

El David tria quin nombre vol, jo el dibuixo i ell el ressegueix amb els dits, mà dreta, mà esquerra... com ell vol. 
D'aquesta manera , novament, el traçat dels símbols des del tacte i la psicomotricitat fina ajuda a fixar la seva forma i com es " dibuixa".

D'altra banda, el pa ratllat és molt agradable al tacte, més que la sal o la sorra, al meu gust és clar.



El "0" l'ha dibuixat ell sense cap ajuda. " Jo sol, solet












Aquest targetes tenen per una banda el nombre, el símbol, al darrera tenen la quantitat en gomets. En un altra entrada us explicaré per a que les fem anar i com.

La segona part de l'activitat, que ha estat improvisada, ha consistit en posar tantes nous com gomets hi havia. Molt bé !

Això sí... hem comprovat que l'associació nombre ( símbol) i quantitat -nous costa molt més !! És que és un concepte difícil encara ...


De nou...matemàtiques sensorials!


Després ha fet una cosa que m'ha agradat moltíssim : ha començat a dibuixar " focs artificials " !! . No sé d'on ho haurà tret, però m'ha semblat genial .Anava dient: pum , pum ,pum !!

Hem continuat amb les lletres, les anava estampant en el pa...


I quan ja no ha volgut continuar ha anat a buscar el raspall de la safata sensorial i ha recollit tot el pa que havia quedat a la taula , i tot per iniciativa pròpia...  però que bonicos que són !

dimecres, 23 de maig del 2012

Matemàtiques " sensorials" I

M'agrada molt el mètode Montessori per moltes raons, una d'elles és la concepció integral que té de l'aprenentatge, amb la integració de l'aspecte sensorial amb les capacitats més cognitives ( memòria, atenció...).
És una concepció holística del funcionament de cervell humà, que tot i estar dividit en àrees especialitzades de gran complexitat, actua  de manera coordinada, intercanviant informació , creant-ne de nova, esdevenint així la més miraculosa " màquina" que existeix.

Tant per l'aprenentatge dels nombres com de les lletres , Maria Montessori va crear els símbols rugosos, és a dir, nombres i lletres " escrits" amb un material diferent de la base on eren , per exemple amb paper de vidre, sorra, sal, etc ,etc   sobre fusta.  En aquest link hi podreu trobar vídeos explicatius. Fa quasi un any li vaig fer al David sobre fullola i amb paper de vidre i va ser tot un èxit, no es desprenia d'ells, i en uns dies ja es va aprendre quin era quin. Ja us ho ensenyarem.

Aquesta és un altra  proposta que li vaig fer al David ara ja fa uns mesos. Els símbols numèrics es van resseguint amb els dits, d'aquesta manera la informació sensorial del tacte treballa de manera coordinada amb la visual , ajudant així no només al reconeixement i fixació del símbol en la memòria, sino del seu traçat , sent un primer pas per a la lectoescriptura i les matemàtiques.



Tanmateix el nº té al costat la quantitat que representa. Tots dos estan fets en feltre. Posar monedes a sobre dels gomets ajuda a comptar -los. Una moneda a cada gomet .El control d'error ve donat , doncs, pels mateixos gomets . 
La part de tocar, reconèixer, jugar amb els símbols li encanta. Comptar ja no tant ....

Em vaig inspirar en el vídeo següent "https://www.youtube.com/embed/wxQIyNZxjyU"  del web : http://www.virtualmontessori.com. Hi trobareu molt bones propostes, amb vídeos explicatius, propostes on-line, idees , material gratuït ....

En un altra entrada enseyarem més propostes... la darrera que hem fet , a la taula de llum, la podeu trobar aquí.
Però ara ja toca anar a dormir....
Bona nit ...

dilluns, 21 de maig del 2012

Un cap de setmana molt sensorial

Ara, aquí sentada davant l'ordinador me'n adono que ha estat un cap de setmana intens, tot i que feia un temps ben variable.
Tal i com dic al títol de l'entrada crec que ha estat molt sensorial: hem ballat, hem jugat amb aigua, hem fet manualitats, matemàtiques a la taula de llum, ens ha tocat el sol, el vent, la pluja ....Us ho expliquem ?


Dissabte al matí vam redescobrir la relació dels símbols dels números amb les quantitats corresponents, del 1 al 4, aquest cop a la taula de llum !

Quants cercles hi ha ? quin número és ? posem taps a sobre dels cercles ?  els posem al costat dels números ?

No ha estat massa estona, però hem fet prou coses ....






Les plantes aromàtiques que vam plantar ja són al nostre balcó ! les reguem i ....n'agafem uns trossets dels branquillons... espígol, romaní, timó .... Quina bona olor !! L'olfacte és el sentit més oblidat i en certa manera més pervetit que tenim, massa coses ens envolten plenes de perfums artificials ( no m'agraden ni faig anar colònies, ni perfums , ni cremes, ni maquillatge ...  ) amb els munt de olors meravelloses que ens ofereix la natura més propera !





Una setrillera, oli d'oliva verge, les herbetes que hem collit.... tot ben juntet a dins ,
I  un oli deliciós que d'aquí uns dies, quan les herbetes hagin deixat anar l'essència del seu aroma, ens serviran per amanir un munt de plats.... mmmm! També n'hem fet amb alls, nyam, nyam !!! Oi que queden macos ? I qu bons que són: olfacte, gust, vista , tacte... els nostres sentits es desvetllen sense voler ....
Ballem una mica a proposta del David. És el primer cop que ho proposa, aprofitem-ho !! ell tria la música, la posa a dins del seu reproductor i els instruments ( són tots a dins d'un cistell), són unes maraques que vam fer l'estiu passat.
A la tarda anem de festa!!
Guauuuuuuuuuuu !! aigua, aigua , aigua en moviment !! Aquí ens hem passat quasi un hora ! Com ha gaudit !!














Ha descobert que posant el dit al raig d'aigua,d'un en feia dos raigs !!ostras! genial !!Ha acabat ben xop, sort que feia   calor ....

 




Diumenge al matí, canvi radical en el temps, fred, vent , pluja ....

I nosaltres, que som fans del meteocat i del aemet , tot sabent les previsions, cap a on anem ? a l'aeroport de l'Alguaire !! Que no funciona, però que acull aquest cap de setmana el Campionat Internacional de vol acrobàtic . 
Evidentment ho han suspès, cosa que no ens ha agafat de nou... si és que no aprenem mai .... s'ha enlairat una avioneta que a proutes feines veiem, i entre el fred, el vent , els nuvolots, la pluja que ha començat a caure hem decidit anar a esmorzar al bar .



Aquí ja canvien les expressions... escalforeta , pastetes , un cafè amb llet pels papes ....

I a la tarda ?

El David ha decidit dedicar un temps a fer un collage . Té al seu abast diferent tipus de material: paper de diferents colors, paper de celof·fana, cartolina, pegament, tisores, cel·lo, colors, rotuladors, pinzells .... ha estat iniciativa seva totalment, ni tan sols ens ha dit res, ha començat dibuixant i ha anat agafant i afegint coses tal i com anava sorgint, que guai, m' ha agradat molt aquest moment !!
I com no, en acabar, ben penjat per a donar color a l'habitació de l'ordinador, que és en on ell també un espai de " treball " i joc !.
El David sol solet, ho penja sol, solet. Endavant doncs ! això sí, després s'ha volgut escaquejar una mica de recollir tot el que habia quedat escampat per la taula: a recollir la mama.... Doncs, no, no " cola " , a recollir el David, si vols t' ajudo, però tu ho has de posar tot al seu lloc , així la propera vegada ho tornaràs a trobar .....


I a la nit..... una passejada sota la pluja  ? ai ... quins pares més inconscients ... però és que dóna gust, no fa fred , l'lolor de la terra ,ni que sigui el de la ciutat, la necessitat de la pluja pels nostres camps, el seu soroll suau interromput pels trons impresionants que es senten de tant en tant ... no és maco ? Mare natura: moltes gràcies !

Passegem pel monument més emblemàtic de la nostra ciutat  que resta als nostre peus, ple d'història, ple de bellesa, de quietud,...

Són sensacions per al record ...


Doncs sí... un cap de setmana ben ple de experiències diferents .....

Que tingueu un bon dilluns !!

dilluns, 30 d’abril del 2012

Els triangles constructius : DIY

Els triangles constructius, tal i com explica Celine al seu bloc "Montessorihoy",  són una gran eina per a familiaritzar-se amb el món de la geometria i, per tant, de les matemàtiques.

 Doncs vinga, manos a la obra, és un material fàcil de fer a casa : fullola , pintures .... el papa talla amb la caladora, la mama ho poleix i ella i el David els pinten. Aquí podeu trobar les plantilles per a fer-los, si voleu. Jo les vaig imprimir , retallar com a patrons i les vaig passar a la fullola. En el seu web : http://www.jmjpublishing.com i si us interessa el mètode montessori, hi trobareu força recursos i plantilles per imprimir i de franc.




Es tracta d'anar provant , tot tenint en compte les línies negres i ajuntant-les unes amb les altres , si surt o no el triangle . I... oh ! resulta que unint les peces del mateix color per les línies negres, 2 de color blau, 3 de color groc, 4 de color vermell ,  tots fan un triangle igual que el de color gris !! Guau !!





El mateix podem fer amb feltre tot fent cercles, proposta que vaig agafar de "Aprendiendo matemáticas " i tocar, sentir, veure, què són les fraccions ....
M'agrada molt la filosofia de hi ha al darrera del mètode Montessori ! Afavoreixen també la concentració, la psicomotricitat fina ... El cervell s'acostuma a treballar de manera holística, integrant els estímuls sensorials que rep amb els conceptes i símbols que rep a nivell cognitiu .



Això sí, val a dir que tant els triangles com els cercles han inspirat i donat peu a d'altres jocs... hem construït avions ( que volar, volar... no massa ) , planetes , muntanyes....  Visca la imaginació !!


divendres, 27 d’abril del 2012

Netejapipes, números i lletres

No ho tenia previst, però com que ja havia pensat en aquesta activitat, ha estat fàcil d 'engrescar el David, de fet, abans que jo li digués res  ha estat ell el que ha proposat com fer-ho !

Hem agafat els netejapipes, només de tenir-ho a les mans el David ha dit
" mama, dibuixa un 1 ". Dit i fet.
Ell m'anava dient els números que volia que " dibuixés" tot donant-me el color . Ho ha volgut intentar ell, i de fet ha anat fent formes, sense ser cap símbol de res establert, tot content.
No ha repetit cap número i fins i tot, quan li he preguntat quins faltaven ( 8, 4 i 5) n'ha dit dos (el 5 ja se li ha escapat... .)  Molt bé !!

També m'ha demanat lletres, la "e, la i" ... Jo li donava fet i ell els ha classificat segons fos un número o una lletra sense que jo li digués de fer-ho. Fins i tot, ha descobert lletres en els netejapipes del terra: la j, la c... i les ha separat per posar-les al costat de les vocals.




Ostras !! com avancen els nostres fills, oi ?

El que més m'agrada però, és que en gaudeixi d'activitats d'aquests tipus, relacionades amb coses tan quotidianes com els números i les lletres ...